Hoe lang blijft voedsel goed

De voedselbanken hebben als kernwaarde de klanten gezond voedsel te verstrekken en wij proberen dat iedere week te doen. We zijn daarbij afhankelijk van wat we krijgen. Daarom zal een voedselpakket per week verschillen qua samenstelling en aantal producten. Voedselpakketten zijn gratis.

Op voedsel staat vaak “THT” of “TGT”. “THT” betekent: tenminste houdbaar tot. Tenminste houdbaar tot betekent dat het voedsel tenminste eetbaar is tot de datum die op de verpakking staat maar dus ook veel langer. De fabrikant garandeert de kwaliteit tot die datum, maar je kunt het voedsel daarna nog zonder problemen en zonder dat het aan de smaak af doet consumeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor deegwaren zoals macroni en spaghetti, suiker, thee, koffie, en bloem. Ook de Nederlandse Voedsel-en warenautoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dat.

“TGT” betekent: te gebruiken tot. Dit betekent dat het voedsel na de datum die op de verpakking staat niet meer voor consumptie geschikt is, zoals bij vlees of vis. De voedselbank zal nooit voedselpakketten uitdelen die over de TGT-datum zijn. Maar zuivelproducten zijn vaak enige dagen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog goed. Even ruiken, en je weet of de melk niet zuur  is en of de boter nog goed is en dan kun je hem gerust nog gebruiken.

Onze sponsors