Wat zit er in een voedselpakket

Dat is elke week weer verschillend. De Voedselbank koopt normaal geen voedsel, tenzij in speciale noodsituaties. Het voedsel komt van bedrijven die het bijvoorbeeld over hebben. Wat er in een voedselpakket zit hangt dus ook af van wat we als Voedselbank krijgen. We hebben inmiddels een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben, zodat we, als we niets of niet voldoende krijgen, toch een pakket kunnen maken. Een pakket is dan ook altijd een aanvulling. Je kunt er niet de hele week van eten.

Schijf van Vijf

Bij de samenstelling van een voedselpakket houden we wel rekening met de Schijf van Vijf. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een zoveel mogelijk gezond en gevarieerd pakket krijgen. Hier vind je meer informatie over de schijf van vijf.

Houdbaarheidsdatum

In een pakket zit ook (soms) eten dat op/en over de datum is. Toch is het nog goed! Er zijn namelijk verschillende soorten houdbaarheidsdata. En heel veel dingen kun je nog lang eten na de datum die op de verpakking staat. Meer uitleg hierover vind je op de pagina voedselveiligheid.

Nonfood

Behalve voedsel krijg je met regelmaat ook non-food producten die men normaal in een supermarkt aantreft. Dit zijn producten die, net zoals eten, als een “eerste levensbehoefte” kunnen worden gezien. Voorbeelden hier van zijn; verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, en producten voor persoonlijke hygiëne.

Speciale aanvullingen

De Tilburgse Voedselbank heeft ook (soms incidenteel) speciale aanvullingen. Sommige hiervan zijn beschikbaar voor alle cliënten, andere voor een bepaalde ‘doelgroep’ zoals bijvoorbeeld cliënten die in verwachting zijn.

 • Luiers
  Incidenteel (afhankelijk of wij subsidie er voor vinden) zijn er voor de kleintjes luiers.
 • Kindpakket
  Voor de aankomdende mama’s is er 3 maanden voor en 3 maanden na de bevalling een kindpakket beschikbaar.

 • Jarige job
  Cliënten met kinderen kunnen hen via ons aanmelden bij stichting ‘Jarige Job’.
  Voor hun verjaardag krijgen ze dan een verjaardagsbox vol met versiering, traktaties voor de klas en leraren, wat lekkers voor de visite en natuurlijk een mooi cadeau.