Naam klant:

Aad

Datum artikel:

12 december 2016

Bron vermelding:

Lydia Paauw

Hartritme stoornissen maken een einde aan de carrière van Aad van der Wal (64). Jarenlang werkt hij wereldwijd als chef-kok. “Ik verdiende heel goed. Eenmaal in de WAO moet hij eerst zijn reserves opmaken. “Daar ben ik in doorgeschoten.” In Rotterdam vertelt Aad over zijn voormalige en huidige betrokkenheid bij de voedselbank.

“In 2010 kreeg ik een kastje.” Aad wijst naar zijn borstkas. “Een ICD. Hij is een paar keer niet af gegaan. In november heb ik een nieuwe gekregen en die werkt tot nu toe goed. Het werkt echter niet in combinatie met veel verschillende apparatuur.”

Reserves
Aad gaat in 2011 als chef-kok aan de slag bij het Wapen van Reeuwijk. Daarvoor werkt hij in Spanje, op een cruise en in Engeland. “Onder andere bij Gordon Ramsey.” Bij zijn werk in Nederland ondervindt hij hinder van zijn ICD. “Het apparaat ging storen door alle andere elektrische spullen in de keuken. Na twee maanden moest ik stoppen met mijn werk.” In september 2011 wordt Aad afgekeurd en belandt hij in de WAO. Hij krijgt een uitkering van 1600 euro per maand. “Voordat ik die kreeg, moest ik mijn reserves opmaken. Daar is het fout gegaan. De boekhouder zei achteraf dat hij mij eerder had moeten remmen. Uiteindelijk had ik een schuld van 12.000 euro. Het betrof huur achterstanden en openstaande gemeentelijke belastingen.” Inmiddels zit Aad al zo’n twee jaar in de schuldsanering. Hij moet nog tot einde van dit jaar. “De afbetaling loopt goed.”

Koken
Medio 2014 doet de belastingdienst een loonbeslag. Deze ingreep maakt dat Aad aanklopt bij de voedselbank. “De pakketten waren in de periode dat ik er kwam perfect. Er zat toen ook behoorlijk wat vlees in.” Zijn ervaring maakt dat Aad creatief omgaat met de inhoud van pakketten. “Ik maakte geregeld een pan soep, of grote pan pasta. Dan nodigde ik Evert (de buurman en ook klant bij de voedselbank) uit. Zo kon ik met hem delen.

Tentjes
Aad maakt geen geheim van zijn periode bij de voedselbank. “Het is niet anders, zo reageerde mijn omgeving ook. Er zijn ook zoveel mensen die er gebruik van maken. Het is maar goed dat de mogelijkheid er is, anders hadden we heel wat tentjes gehad hier op straat.” De periode bij de voedselbank duurt voor Aad een half jaar, tot eind 2014. Het einde van de beslaglegging was voldoende om zelf de draad weer op te kunnen pakken.

Controle
Maar Aad blijft betrokken bij de voedselbank. “Ik heb net een benefiet concert gehouden met mijn mannenkoor. We hebben daarmee 915 euro opgehaald. Dat geld gaat naar de nieuwe voedselbank in Barendrecht.” En hij zet ook zijn expertise in. “Via Evert zie en hoor ik wat er tegenwoordig in de pakketten zit. Zodra er iets niet goed is, bel ik naar het kantoor van de voedselbank. Bijvoorbeeld als het voedsel rot is – of te ver over de houdbaarheidsdatum. Ik vind het belangrijk dat gelijk te signaleren. Dat weten ze inmiddels ook. Ze hebben mij gevraagd om te helpen bij de controle op de menu’s. Dus te kijken naar de kwaliteit van voedsel. Dat start ik binnenkort mee.”

Lydia Paauw, juni 2015